tiistai 30. maaliskuuta 2010

Seurakunnan pääsiäistapahtuman kirppissatoa

Eilen käytiin perinteisessä seurakunnan pääsiäistapahtumassa. Siellä on tullut käytyä joka vuosi, niin kauan kuin muistan ja edelleen samalta näyttää. Pieni pettymys oli kun ei ollut Marttojen vohveleita, myyvät tänä vuonna vain tiistaina, pöh! Tapahtuman yhteydessä on kirppari elikkäs Basaari, mistä olen lähes aina tehnyt loistavia ja edullisia löytöjä.

Ensimmäisenä silmiini osui tämä Nanny Stillin Stella Polaris -pullo. Se on ollut tuotannossa 1968-1973. Alkuun vähän pyörittelin pulloa ja mietin mahtaako olla se miksi luulen. En nimittäin ole aikaisemmin nähnyt korkillista versiota ja pullo oli niin likainenkin, että näytti oudolta. R1 löytyi pohjasta, joten tiesin sen Riihimäkeä kuitenkin olevan.


Isolle L:lle löysin Tapio Wirkkalan 3 cl Niva snapsilasit. Eipä ollut hinnalla pilattu..1 e kappale.


Mummoni oli myymässä kirjoja ja häneltä ostinkin neljä kirjaa ja yhden cd:n 2 eurolla. Ei paha :) Marketta Klemolan Kasvivärjäys (1978) on kyllä hyvä ja selkeä ohjekirja. Siinä neuvotaan vaihe vaiheelta kasveilla värjääminen ja kerrotaan mitä sävyjä milläkin kasvilla saa aikaan. Olen kasvivärjäystä kokeillut ammattikorkeassa ja ei se kovin vaikeaa kyllä ollut. Voisipa kokeilla uudestaan joskus. Seuraavan vinkin tosin jätän ehkä toteuttamatta...

"Vanha, kansan käyttämä tapa oli liuottaa indigo ihmisen virtsaan. Tämä tapa on ollut Suomessakin yleisessä käytössä, ja on toki yhä pätevä. Koska mitään ostokemikaaleja ei tarvita, menetelmä on huokea. Se on myös täysin vaaraton langoille. Ainoa hankala puoli on se, että haju värjäämisen aikana on kuvottava, mutta kunhan lankoja tuulettaa värjäämisen jälkeen viikon verran ja ne pestään huolellisesti, haju haihtuu kyllä täysin." (Klemola, Kasvivärjäys, 1978, s. 90.)

Hauska löytö oli E. G. Gulinin & Turo Niemen teos Avioliitto - Opaskirja Suomen kodeille (1951) 4. painos. Sitä lukiessa kannattaa ehkä unohtaa nykyarvot ja sitä ei kannata ottaa niin vakavasti ;) Kirjassa käsitellään muun muassa avioliiton onnistumista, avio-onnen kompastuskiviä, rakkauden harharetkiä sekä tervettä ja sairasta sukuelämää. Varsin mielenkiintoinen.

"Rakkaus on yhteyttä. Siinä sielu hakee kotia toisesta sielusta pyrkien irti yksinäisyydestään. Sielu tuntee olevansa luotu yhteyteen toisen kanssa. Rakastava ihminen tahtoo jakaa harrastuksensa toisen ihmisen kanssa, mutta myöskin oppia rakastamaan toisen harrastuksia. Olkoon elämä muuten kuinka köyhää tahansa, jos tällainen yhteys kahden ihmisen välille rakentuu, he elävät rikasta elämää." (Gulin, Niemi, Avioliitto, 1951, s. 21.)

Pikku L sai eläinkirjoja, mitkä ovatkin nyt aika pop. Belgialaista alkuperää oleva Iloiset pelikirjat 4, Metsässä 1976 ja Deidre Dillonin Maapallon eläimiä 1967. Tässä on ihana Vera Croxfordin kuvitus.

Myös vaaleanpuna oranssi punainen liina on Basaarista.

sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Vihertää

Kevät saa kaipaamaan vihreää ja nimenomaan vaalean vihreää. Nyt on keväiset verhot laitettu ja purkeissa kasvaa kaikenlaista. Tässä pienet somat herneenversot alkavat heräillä.


Eilen sain niitä valkoisia tulppaaneja pitsimaljakkooni. Kuten epäilinkin, sopii vallan mainiosti. Finlaysonin ihanan vihreän liinan sain anopiltani.


Alkuviikosta laitoimme pikku L:n kanssa rairuohot kasvamaan ja aika nopeasti ovatkin kasvaneet. Käytössä tällä kertaa matalat aaltomaljakot ja Riihimäen lasin Kruunu niminen pieni jälkiruokakulho. Kruunua on tehty 1915 vuodesta alkaen 1970-luvulle asti, mutta sen suunnittelijaa ei tunneta. Se kulkee myös nimellä Kuningattaren kruunu.

Täytyypä tässä heittäytyä noidaksi ja lähteä pikkutipun kanssa virpomaan. Mukavaa pääsiäistä!

perjantai 26. maaliskuuta 2010

Nappikauppaa ja vitsoja

Etsin tässä illalla sopivia nappeja pikku L:n villahaalariin ja totesin, että on aika vähän lajitella nappeja! Tässä nappimeressä on nyt sekaisin omia, ostettuja, saatuja ja mummon nappeja. Olipahan urakka, tulipahan tehtyä. Napit löytyi haalariin, ovat tosin vielä ompelematta...

Tässä ne nyt sitten on, jollain lailla lajiteltuina.

Tehtiin pikku L:n kanssa tänään kerhossa virpomavitsoja niistä poikien tuomista roitakoista. Aika hauskoja tuli ja onnistui tuon vajaa 1,5-vuotiaan kanssa mainioisti. Oksaan töpöteltiin reilusti liimaa ja sitten oksaa huiskattiin paperisilpussa. Kyl nyt passaa virvon varvon virpoa. :)

Pajut on keltaisessa Tamara Aladinin Rondella maljakossa. Meillä lasivaasit ja muut ei pölyynny (ainakaan kauaa) vitriinissä, vaan niitä kyllä käytetään sopivissa tilanteissa. :) Nytkin on pääsiäisruohot kasvamassa matalissa aaltomaljakoissa. ;) Taustalla kurkistelee jo aiemmin esitelty Apollo. Nuo pienet valkoiset pipanat tuossa Riihimäen Ilves-purkissa on valkosipulinkynsiä. Odottelen josko ne alkais versoa sieltä, mutta niissä taitaa mennä aikaa.

keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Mustaa ja valkoista kirpparilta

Käväisin tänään taas kirpparilla. Olen etsinyt pitkään kalenteripyyhettä omalla syntymävuodellani, mutta en ole löytänyt. Nyt sellainen nökötti yhdessä pöydässä, mutta sinne se jäi. 5 euroa on mielestäni vähän liikaa moisesta ja kuvakaan ei nyt niiin kiva ollut.

Tämä Nanny Stillin 1955 suunnittelema black and white kermakko oli aika edullinen. Nyt sille pitäisi löytää kaveriksi sokerikko. Tätä on tehty myös siten, että sisus on musta ja päältä valkoinen. Tästä jotenkin tulee 90-luku mieleen. Ehkä se johtuu tuosta muodosta ja etenkin väreistä.

Made in West Germany 1984 Tao Tao palapeli. Vähän harmittaa että puuttuu tuo yksi kulmapala. Hintalapussa oikein luki että kaikki palat tallella, vaan eipä ollut! Harmittaa myös se, että pahvisalkku oli teipattu kiinni ja hintalappukin liimattu kylkeen. Nehän tietysti rikkoivat pahvipintaa vaikka varovasti yritin irrottaa. Onneksi toinen puoli salkusta on vielä ehjä. Länsi Saksan lelut on muuten myös yksi keräilykohteeni ;D Niistä lisää joskus toiste.


Vasemmalla oleva Raili Myntin Pehmeitä leluja (1982) löytyi tänään. Siitä löytyy ohjeet ja kaavat 16 pehmoleluun. Mäyräkoira pitää ainakin tehdä! Karin Neuschutzin Ompele pehmoeläimiä (1996) olen ostanut kirpparilta joskus aikaisemmin ja Uusi ompelu- ja käsityökerhon Kodin ompeluvihjeet (1980) sain anopiltani. Ihania ohjeita ja kuvia on kaikissa.

Nämä nallet, kettu ja lumikko seikkailevat Ompele pehmoeläimiä kirjan sivuilla. Jotenkin herttainen kuva mielestäni.


Pirteä pikniksetti Kodin ompeluvihjeet kirjasta. Tuon kassin voisi vaikka tehdäkin ensi kesän rantareissuja ajatellen.

Kuvissa näkyvä pöytäliina on muuten mummon peruja.

Rrrinta rrrottingilla

Eikäko pitsil! :) Tein tämmösen rintaneulan, pitää nyt vähän kokeilla kaikenlaista noista pitseistä. Pitsiliinan pyörylät on tärkätty liimavedellä, siihen sitten vielä vähän satiininauhaa ja mummon nappi, toimii! Kokoamiseen on käytetty miulle jo hyvin läheiseksi tullutta kuumaliimaa. ;) Tuntuu ainakin napakalta, joten eiköhän se kasassa pysy.

Ajattelin laittaa tuohon roikkumaan vielä pari helmeä. Sopivien materiaalien ja työvälineiden puutteessa laitoin helmet ronskisti rautalankaan ja välineenä iso L:n Leatherman :D Ei ehkä ihanteellisin kapistus tähän hempeeseen pitsihommaan... Täytynee hommata sopivampia välineitä ja matskuja. Sitten voisi lisätä vielä toisen roikottimen.

Muista pitsinpyörylöistä ei tullut tarpeeksi napakoita, joten täytyypä tärkkäillä lisää...

tiistai 23. maaliskuuta 2010

Vispiläkauppaako?

Pikku L on taas auttanut äitiä kovasti... Olipahan aika muikee ilme kun hokas että vispilä jäi lankakerään kiinni. Sitä piti sitte heilutella ympäri kämppää. Mitenhän tuon saisi irti tuosta? Juuri tuota lankaa nimittäin tartteisin ihan just kohta.

Flunssasta ja säätämisestä huolimatta olen saanut tänään jotain aikaankin! Alkuun en tosin meinannut päästä kuin kaikki tuntui olevan kateissa; vasta hankitut magneetit, näpertelyalusta, yksi nappipurkeista (mikä muuten löytyi siitä keittiönpöydältä, missä olin näpertelyjä tekemässäkin...). Ollappa oma työhuone! Noh tässä kuitenkin on anopin ja mummon napeista tehdyt NappiNappi-nappikorvakorut. ;) Nappinappikorvakoruja löysin Unkarista viime kesänä ja ne on kyllä ihan lempparikorviksia. Tässä niitä nyt sitten kevään aurinkoisissa väreissä ihanassa auringonpaisteessa kuvattuina. Eikä ollu ees vaikeet ;)

Päätin että huomenna olen jo terve! Pääsee pikku L:n kanssa sitten tekemään virpomavitsoja. Melkoisia roitakoita iso L ja pikku L metsästä hakivatkin...On ehkä enemmänkin juhannuskoivukokoa...

maanantai 22. maaliskuuta 2010

Niiskis ja tyrskis, kevättä odotellessa

Flunssa mokoma se kaatoi tämän naisen ja kyllä ärsyttää. Ei tässä nyt joutais sairastamaan! Kevättä odotellessa ja fiilistellessä, tässä on viime kevään tulppaanit. Laitoin kahta eri sipulia, yksiväristä keltaista ja kaksiväristä punakeltaista. Mullista puski ylös kuitenkin vain kaksivärisiä! :D Mielenkiinnolla odotan mitä sieltä tänä keväänä tulee, vai tuleeko ne vasta juhannuksena? Tuo lumivuori ei nimittäin ihan heti ole sulamassa!

torstai 18. maaliskuuta 2010

Somana saunasta, kauniina kylvystä

Tuli taas käytyä kirpparilla. Löytyi muun muassa kaunis Finlaysonin ruskea pöytäliina ja pari vanhaa käsityölehteä. Virkkaus- ja neuletyöt No 5/1960 lehden ostin, koska vanhempani ovat tuona vuonna syntyneet. Voisi olla hauskaa tehdä heille joskus jotain tuosta lehdestä. Omin käsin No 2/1967 on aika hauska. Kansikuva on mielestäni kaunis ja se kiinnitti heti huomioni. Lehdessä ei oikeastaan ollut ohjeita, vaan siinä esiteltiin erilaisia käsitöitä. Vuoden 1967 käsityöblogi kenties? :D
Toimin kehitysvammaisten lasten partioryhmän vetäjänä ja tänään teimme pannualusia, joista omani on kuvassa. Alusta on kaupasta ostettu korkkialusta ja puupalaset on katajaa. Mietin viime viikolla mitä partiossa nyhräisimme ja muistin mummon varastossa olevan noin 30 vuotta vanhan puupaloista tehdyn verhon. Siitä lapset saivat irrotella paloja ja liimata niitä alustaan. Kivaa hommaa oli.


Omin käsin lehdestä löytyi aika hauska Somana saunasta, kauniina kylvystä- juttu. Aika mielenkiintoiset nuo hupulliset kylpyviitat, joiksi niitä jutussa kutsutaan...

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Mars mars maaliskuu

Ajattelin että voisin valita aina kuukaudelle oman kaunokaisen vitriinistäni. Maaliskuun valinta on Tamara Aladinin Riihimäen lasille suunnittelema Mars kynttilälyhty. Sain tämän lahjaksi mieheltäni, joka löysi sen kirpparilta. Osat oli teipattu toisiinsa ylösalaisin ja pitkään pyörittelimme palasia ja mietimme mikä ihme se mahtaa olla. Luulimme jopa että kyseessä olisi kaksi erillistä osaa eri maljakoista tai jostain.

Vihdoin palaset kuitenkin loksahtivat paikoilleen ja niistä muodostui aivan ihana kynttilälyhty. Tuossa keskellä on syvennys tuikulle ja sen halkaisija on noin 13 cm. Nyt tiesimme mikä se on, mutta kenenkä lie? Vuoden se pysyi meille salaisuutena. Mistään emme löytäneet kuvia vastaavasta, kunnes kerroimme ongelmamme designlasi.comin keskustelupalstalla. Siellä joku osasi kertoa tämän olevan Aladinin käsialaa 70-luvulta. Kaunis kuin mikä!

Vili vilpertti

Tässä ollaan taas aikaisin liikkeellä..ilmeisesti ollaan jo kesäaikaan siirrytty tässä perheessä. Aamukahvin lomassa voisi jotain kirjoitella.

Tässä on meidän Vili, karkeakarvainen kääpiömäyräkoira. Vili on aika vilukissa ja tää talvi on ollut sen mielestä jotain ihan kauheeta! Tein sille villakangastakin, jos ulkoilu maistuisi vähän paremmin. Takin kankaat on mummon peruja. Mummo säästi ihan kaiken ja nyt se kaikki on sitten miulla säästössä. Eihän niitä nyt voi pois heittää ;D Alkaa vähän tuo säilytystila tosin jo loppua...

Päällisosa on jotain villakangasta ja vuori fleeceä. Oli aika hankalaa muuttaa kaavaa tuolle pitkäselkäiselle mäyrikselle sopivaksi. Takki voisi olla vähän pitempi..


maanantai 15. maaliskuuta 2010

Rankka lapsuus ja paljon puuleluja...

No ei oo ollu rankka lapsuus ja ei taida olla tuolla pojallakaan ;) Puuleluja kyllä löytyy! Etenkin olen tykästynyt Brion tuotantoon. En oikeen tykkää noista nykyhärpättimistä missä on miljoona toimintoa ja sitäkin enemmän desibelejä. Tähän asti poika on ollut ihan tyytyväinen puuleluihin ja ihan tavallisiin muovileluihin mitkä ei turhia huutele.

Jukka autot ja helmitaulu on kirppareilta. Oikeanpuoleisesta pari kyytiläistä on jossain jemmassa. Pappa lisäsi autoon narun ja voi että sitä on kiva vedellä pitkin käytävää.

Nämä ovat Brion "älypelejä" :D

Tässä on vähän uudempaa Brioa. Juna huutonetistä, leppis kirpparilta ja paloauto oli synttärilahja kummilta (pojalle, ei äitille ;) ).

Brion mäyräkoiraperhettä. Tulipas epätarkka kuva...joku häiläsi sylissä.

Tästä mäyriksestä taistelin kynsin ja hampain huutonetissä :D Aivan ihana. Myyjän mukaan olisi Brion ja saattaa ollakin, en tiedä. Tarroja ei enää ole jäljellä.

Tämä Brion haukku löytyi Tampereen reissulla Fidan kirpparilta.

Heikki heppa onkin jo aika vanhaa Brioa. Tämä löytyi myös Tampereen Fidasta. Joku on kirjoittanut sen takalistoon Heik-ki mustekynällä :)

Tämä pupunen on ehtaa 80-lukua. Tällä on pikku-Anni leikkinyt ja muistan, että noita korvia oli kiva lenksutella edes takaisin. Pohjasta löytyy leima "Muurimaa - Finland".

Keräily ulottuu myös Brion pehmoihin. On ne vaan niin kivoja :)

Tämmönen lelupläjäys tällä kertaa. Miehen mielestä leluja on jo liikaa..mutta pitäähän lapsella leluja olla ;) Ja kirppareiltahan näistä lähes kaikki on löydetty.

sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Tampereen reissun löytöjä

Aikainen lintu madon nappaa... Kuten ekasta kuvasta voi päätellä, tänään on oltu aikaisin liikkeellä. Sunnuntain kunniaksi nahkaherätyskello herätti kuudelta.

Alkuviikosta teimme kaupunkimatkan Tampereelle. Tarkoituksena oli kiertää kirppareita ja varmaan kaikki keskustasta löytyvät tulikin kierrettyä. :) Olin aika yllättynyt siitä miten vähän kirppareilla oli lasten vaatteita ja leluja. Muutaman vanhan Brion puulelun löysin, niitäkin keräilen. Laittelempa Brio kuvia vaikka myöhemmin. Onneksi tosi hyviä löytöjä tarttui
kuitenkin mukaan!

Kello on mummon keittiöstä ja nyt se tikittää meidän keittiön seinällä. Sille kaveriksi löysin ihanan kahvimyllyn. En tiedä onko se oikeasti miten vanha tai missä se on tehty, siitä ei löydy minkäänlaista merkintää. Mutta kiva se on :) Jos joku tietää tuosta myllystä jotai, otan tiedon ilomielin vastaan.


Tämä kaunokainen on Nanny Stillin Apollo lyhty. Mieheni on siitä jo pitkään haaveillut ja vihdoin se tuli Tampereella vastaan. Kuvun suussa on juuri ja juuri nähtävissä oleva pieni rikko ja siksi lyhty maksoikin vain puolet siitä mitä täysin priima maksaisi. Meitä se ei haittaa, kaunis on silti. Näitä olisi kiva löytää lisää.


Tässä taas on Tamara Aladinin Koralli sarjaa. Vasemmanpuoleinen on mummon peruja. En aluksi oikein ollut varma pidänkö näistä, mutta aikani sitä vitriinissä tuijoteltua, alkoi se näyttää aika jännältä. Matalampi löytyi Tampereelta ja myyjä ei kyllä tiennyt mitä oli myymässä..Salaattikulho 15 e luki lapussa. Olisi kiva saada jostain selvitettyä miten nämä on tehty. Veikkaan että jokainen on väritykseltään uniikki


Ilves hotellissa oli hyvät näkymät ja ikkunalaudalla istuskelu oli pojan lempipuuhaa. Ja nyt loppui muumikeksit, joten täytyypä lähteä leikkipuuhiin. :) Hyvää sunnuntaita!

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Jokunen tämän talven tuotoksista

Tässä on virkatut herra Possunen ja neiti Töpö matkalla maailmanympäri.


Miehelle pipo ja villasukat. Vähän se nurisi tuosta punaisesta sydämestä, mutta käyttää kuitenkin :)


Tämä kassi on neulottu huopasesta. Pitkään pyöri tuo vihreä huopanen kaapeissa ja mietin mitä siitä tekisin. Tuli joskus ostettua kun oli niiin ihanan värinen. Sitten löysin kirpparilta kassinkahvat ja vanhasta käsityölehdestä kassin ohjeen. Tässä sitten tulos.


Tein kassiin vielä vuoren mummon lakanasta.

Kassille piti neuloa kaveriksi valkoinen huivi. Kuten näkyy, huiviin on käytetty paria eri lankaa. Olen saanut ja perinyt hirveästi lankoja ja nyt on ollut ajatuksena käytellä niitä pois mieluummin kuin ostaa uusia. Käytössä lankojen sävyeroa ei kuitenkaan huomaa.

Äiskälle tein kuitenkin ihan ostetusta Rose mohairista pitkän kaulahuivin tällä kuviolla. Tilauksessa oli "semmonen tosi pitkä" ja tästä tuli sitten hapsuineen yli 2 metrinen.

torstai 11. maaliskuuta 2010

Roope hoitopoikana

Vanhempieni mäyräkoira Roope tuli meille aamulla hoitoon vähäksi aikaa. Heti löytyi se "oma" paikka sohvannurkalta. Roope istuu baaritiskillä..



"Ai sie kävit nukkumaa siihe. No voin miekii sit rauhottuu nukkumaa tähä vieree." Pohdiskeli Vili vilpertti meidän oma mäyräkoira. Roope on Vilin idoli =) Roope tutkaili kaikki paikat läpi ja Vili kulki perässä "Mitä teet? Mitä teet? Mitä siellä on?"

Lisää pitsiä!

Tälläisiä magneetteja tein erikeepperivedellä tärkätyistä pitsinpyörylöistä. Pyörylöitä on vielä lisää, pitäisi vain käydä hankkimassa lisää magneetteja. Maalasin magneetit valkoisella akryylimaalilla niin ne ei loista pitsin läpi.


Pitsinpyörylöistä tuli myös ihania korvakoruja. Vanha helminauhakin hajosi juuri sopivasti... Tuo kehys missä korut roikkuvat on muuten isäni tekemä.

Pitsikurssin tuotoksia

Kävin taannoin kansalaisopiston pitsikurssin ja sieltä sain todella hyviä vinkkejä ja oppeja miten pitsiliinoja voi uusiokäyttää. Halusin saada mummolta perityt pitsiliinat ja muut pitsit esille uudella tavalla. En hirveesti tykkää joka pöydälle ja hyllylle pitsiliinoja tunkea..Tykkäsin kurssista, oli ihanaa päästä pitkästä aikaa väkertelemään kaikenlaista. Nyt on sitten kirppareiltakin hamstrattu liinoja melkonen läjä ja uusia ideoita senkun suhisee päässä!

Kolikkopurnukka sai uuden kuosin pyyhkeen pitsireunasta. Pitsi on töpötelty erikeepperivesiseoksella kiinni lasiin.


Päivänvarjo idea löytyi kurssin open ampiinen kirjasta. Ajattelin alkuun tärkätä liinan muotoonsa, kuten kirjassa oli tehty, mutta päädyin kuitenkin vain ompelemaan pitsiliinan kehikkoon kiinni. Nyt sen saa vielä suljettua. Liina on neliön muotoinen, joten jokatoinen varjon piikki piti pyhentää.

Tämä liina on kiinnitetty maljakkoon myös erikeepperivedellä. Nyt se odottelee valkoisia tulppaaneja vink vink :)

Kurssilla tehtiin myös lampunvarjostimia. Varjostinmuoviin on kiinnitetty sinistä vuorikangasta ja sen päälle jälleen erikeepperivedellä kiinnitetty pitsiliina. Lampunjalka löytyi kirpparilta. Lamppu sopii vanhan Necchi ompelukoneen päälle kuin nenä päähän!

Tämän varjostimen annoin vanhemmilleni. Tässä pitsiliinat on laitettu varjostinmuovin ja päälliskankaan väliin. Reunat on siistitty satiininauhoilla.